27
december
2017
|
09:31
Europe/Amsterdam

Blokker Holding verkoopt Duitse Xenos-activiteiten aan TEDi

Samenvatting

Amsterdam, Dortmund, 27 december 2017 - Blokker Holding en TEDI GMBH & CO. KG (TEDi) hebben een akkoord bereikt over de verkoop van alle Duitse activiteiten van Xenos aan TEDi. Xenos, de Nederlandse winkelketen in eigentijdse producten op het gebied van hobby, feestjes, inrichting en decoratie, bezit in Duitsland 63[1] winkels. TEDi neemt deze Duitse winkels over en zal ze ombouwen naar TEDi-winkels. Dit proces zal de komende maanden geleidelijk plaatsvinden. Alle arbeidscontracten in Duitsland maken onderdeel uit van deze transactie.

De voorgenomen transactie is in lijn met de op 16 mei 2017 door Blokker Holding aangekondigde strategiewijziging. Het bedrijf zal zich volledig richten op de Blokker-keten en alle overige winkelbedrijven verkopen. Met de overname van de Xenos-winkels versterkt TEDi haar positie als de leidende non-food retailer in Duitsland en breidt het bedrijf haar netwerk uit naar 1.800 winkels.

De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door de relevante mededingingsautoriteiten en het advies van de Centrale Ondernemingsraad van Blokker Holding. Naar verwachting wordt de transactie vóór eind januari 2018 afgerond. De Xenos-winkels zullen vervolgens in enkele maanden worden omgebouwd naar TEDi-winkels.

[1] 63 winkels exclusief één franchise winkel die geen onderdeel uitmaakt van de transactie met TEDi
Jeroen Visser, CFO Blokker Holding
“Deze transactie stelt ons in staat extra aandacht te geven aan de Nederlandse activiteiten van Xenos. We blijven werken aan een sterke commerciële positionering en een goede voorbereiding op de toekomstige verkoop van Xenos Nederland. De transactie omvat alle bestaande Xenos-arbeidscontracten in Duitsland. Ik ben ervan overtuigd dat dit de best mogelijke uitkomst is voor alle belanghebbenden en een solide volgende stap in de uitvoering van de concernstrategie van Blokker Holding.”
Jeroen Visser, CFO Blokker Holding
“De overname van de Duitse Xenos-winkels biedt een geweldige kans om de ambitieuze groeidoelstellingen van TEDi te verwezenlijken. In Duitsland willen wij ongeveer 150 winkels per jaar openen. Het totaal aantal winkels in Europa moet in de komende jaren groeien tot 5.000. Het assortiment en de klant-benadering van Xenos passen perfect bij TEDi. De overname van de Duitse Xenos-winkels biedt ons ook een uitgelezen mogelijkheid om toegang te krijgen tot winkels op toplocaties.”
Silvan Wohlfarth, Voorzitter van de Raad van Bestuur, TEDi

De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door de relevante mededingingsautoriteiten en het advies van de Centrale Ondernemingsraad van Blokker Holding. Naar verwachting wordt de transactie vóór eind januari 2018 afgerond. De Xenos-winkels zullen vervolgens in enkele maanden worden omgebouwd naar TEDi-winkels.

[1] 63 winkels exclusief één franchise winkel die geen onderdeel uitmaakt van de transactie met TEDi
Boilerplate

Over TEDi

TEDi is de leidende non-food retailer in Duitsland met een duidelijke groeistrategie. Het bedrijf heeft haar hoofdkantoor in Dortmund en streeft er in de komende jaren naar te groeien van momenteel 1.800 naar 5.000 winkels. Met ongeveer 14.000 medewerkers is TEDi momenteel vertegenwoordigd is zes Europese landen: Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Kroatië, Slovenië en Slowakije. In 2018 volgen Polen, Portugal en Italië.

Naast huishoudelijke-, feest-, doe-het-zelf- en elektronische artikelen, bestaat het assortiment ook uit kantoorartikelen, speelgoed en drogisterij- en cosmetische producten. Daarnaast worden accessoires voor auto’s en fietsen en seizoenproducten verkocht. In de winkels worden 11.000 verschillende producten aangeboden, afhankelijk van de locatie en de grootte van de winkel. Zowel het permanente als het wisselende assortiment bevat vele merkproducten; ongeveer de helft van het assortiment komt uit Europa.

De afgelopen jaren heeft TEDi haar winkels gemoderniseerd en werkt het continu aan een moderne winkelervaring voor haar klanten. Dit betekent onder meer smaakvolle vloeren, energiezuinige en LED-plafondverlichting en een heldere productpresentatie.

TEDi heeft zich bewezen als betrouwbare lokale leverancier vanwege het unieke prijs- en assortimentsconcept en de landelijke aanwezigheid. TEDi bewijst dat kwaliteit, een breed assortiment, eerlijke prijzen en duurzame betrokkenheid elkaar niet uitsluiten.

Over Xenos

Xenos, een retailbedrijf van Blokker Holding, biedt haar klanten sinds 1973 een unieke mix van originele en eigentijdse producten gerelateerd aan hobby’s, feesten, interieurdesign, geschenken en etenswaren en dranken. De winkels verkopen kosmopolitische, decoratieve en praktische artikelen tegen verrassend lage prijzen, soms een beetje eigenzinnig, andere keren smaakvol of avontuurlijk, maar altijd ongewoon plezierig. Xenos heeft ruim 3.900 mensen in dienst en circa 260 winkels, waarvan 64 winkels en 660 medewerkers in Duitsland, met een grote aanwezigheid in Noordrijn-Westfalen.

Over Blokker Holding

Blokker Holding is een Nederlands retailconcern gericht op de sectoren huishoud en speelgoed met vijf retailformules (Blokker, Big Bazar, Xenos, Maxi Toys en Marskramer). Blokker heeft ruim 1.370 winkels in acht landen en circa 14.000 medewerkers. Op 16 mei 2017 maakte Blokker Holding bekend zich volledig te gaan richten op de Blokker-winkels in Nederland en België en de overige winkelbedrijven (op dat moment: Xenos, Leen Bakker, Intertoys, Maxi Toys en Big Bazar) te gaan verkopen. Marskramer gaat door als franchiseformule en groothandelsorganisatie. In juli 2017 heeft Blokker Holding de verkoop van Leen Bakker aan Gilde Equity Management afgerond. In december 2017 werd de verkoop van Intertoys aan investeerder Alteri afgerond. Nextail, de online-organisatie die alle winkelbedrijven van Blokker Holding bedient, zal de dienstverlening aan Leen Bakker en Intertoys voortzetten op basis van service level agreements. Kijk voor meer informatie op www.blokkerholding.nl.