Laren,
30
april
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Focus Blokker Holding op vernieuwing van formules

 • Vernieuwing van formules:
  • Blokker lanceert nieuwe formule in augustus 2014
  • Verdere uitrol succesvolle nieuwe formule van Xenos
  • Leen Bakker, Big Bazar en Tuincentrum Overvecht testen nieuwe pilotwinkels
 • Initiatieven voor omzetgroei:
  • E-commerce omzet stijgt met 19% tot recordniveau van € 79 miljoen
  • Expansie van winkelformules:
   • Xenos groeit in Duitsland met 7 naar 51 winkels
   • Casa groeit in Italië met 21 openingen naar 44 winkels; inmiddels 47 winkels
   • Big Bazar groeit door 43 openingen (incl. 8 in België) naar 113 winkels; inmiddels 123 winkels

Concernomzet € 2,5 miljard, - 4%; nettowinst € 61 miljoen, - 5%
Het detailhandelsconcern Blokker Holding B.V. met 14 winkelformules actief in 11 landen in de sectoren Huishoud, Speelgoed en Wonen & Tuin, heeft in het boekjaar 2013/14 (eindigend op 25 januari 2014) een ca. 4% lagere omzet gerealiseerd van € 2.503 miljoen. Het bedrijfsresultaat (EBIT) kwam uit op € 77 miljoen (vorig jaar € 82 miljoen). De netto concernwinst kwam uit op € 61 miljoen (vorig jaar € 64 miljoen). De netto kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg, dankzij een sterke verbetering van het beheer van werkkapitaal, € 185 miljoen (vorig jaar € 117 miljoen). In 2013 is per saldo € 68 miljoen (vorig boekjaar € 69 miljoen) geïnvesteerd in e-commerce, ict, logistiek en onderhoud van het filialennet.

Roland Palmer, voorzitter Raad van Bestuur:
"In onze belangrijkste markten, Nederland en België bleef het consumentenvertrouwen ook in 2013 op een laag niveau, hetgeen leidde tot druk op de bestedingen in de hele non-foodsector. Het jaar 2013 was daarom opnieuw een moeilijk jaar voor Blokker Holding in elk van de drie sectoren waarin het concern actief is: Huishoud, Speelgoed en Wonen & Tuin. Positieve uitschieter in 2013 was onze internationale speelgoedformule, Maxi Toys, die in moeilijke markten een stijging van omzet en resultaat behaalde.

Wij blijven ook in 2014 investeren in initiatieven gericht op versterking van onze succesvolle formules, zodat zij sterker uit de crisis zullen komen. Het accent ligt daarbij op investeringen in e-commerce en een integrale omni-channel-aanpak voor de winkelformules met een webshop én op voortgaande vernieuwing van onze winkelformules"

Vooruitzichten
In de eerste maanden van het lopende boekjaar 2014/15 (begonnen op 26 januari 2014) is sprake van een aarzelende start van de verkopen bij onze winkelformules. Dankzij het mooie voorjaarsweer is de verkoop van tuinmeubelen en tuinartikelen bij Leen Bakker, Blokker en Tuincentrum Overvecht vroeg op gang gekomen. Het is echter te vroeg voor uitspraken over het resultaat voor het lopende boekjaar. Immers, in de sectoren van de detailhandel waarin wij actief zijn, is het uiteindelijke resultaat sterk afhankelijk van de gang van zaken in de tweede helft van het jaar.

Boilerplate

Blokker is een huishoudwinkelketen met in Nederland circa 7.200 medewerkers, 500 eigen winkels, 100 franchisewinkels en de webshop blokker.nl. Blokker heeft een actueel aanbod van artikelen in de categorieën huishoud, koken en tafelen. Ook wordt een uitgebreid assortiment tuinartikelen, multimedia en speelgoed gevoerd. Blokker.nl biedt met ruim 10.000 artikelen een nog uitgebreider assortiment dan de Blokkerwinkels en heeft met de winkels zo’n 600 afhaalpunten. De winkelketen heeft de afgelopen tijd verschillende pilotwinkels geopend in onder meer Amsterdam, Eindhoven, Den Haag en Hoofddorp waar de winkelketen zijn visie op de toekomst presenteert. Blokker maakt deel uit van Blokker Holding B.V., een internationaal detail- en groothandelsconcern met 11 winkelformules en ruim 2.400 winkels in acht landen.