Amsterdam,
01
april
2019
|
15:11
Europe/Amsterdam

Management koopt Blokker en Big Bazar

De aandeelhouder van Blokker Holding B.V. heeft vandaag met de Nederlandse retailondernemer en investeerder Michiel Witteveen, tevens CEO van Blokker Holding B.V., overeenstemming bereikt over een voorgenomen management buy out van Blokker en Big Bazar. Dit is de uitkomst van een verkoopproces waarin werd gezocht naar een nieuwe eigenaar voor deze winkelketens, die samen met de medewerkers wil bouwen aan de toekomst van deze ondernemingen. Met deze voorgenomen overname behouden de winkelformules hun prominente positie in het straatbeeld in Nederland en België en betreden ze een volgende fase in hun rijke geschiedenis.

Nadat door de familie Blokker in december 2018 een formeel verkoopproces voor de winkelformules was gestart, onder leiding van ABN AMRO, hebben in de afgelopen maanden verschillende potentiële kopers zich gemeld. De aandeelhouder was op zoek naar een ondernemende koper die op basis van de geformuleerde businessplannen de verlieslatende formules weer terug naar winstgevendheid en groei kan leiden. In het afgelopen jaar is de eerste fase van dit plan bij de Blokkerwinkels in Nederland al tot uitvoering gekomen, wat tot de eerste voorzichtige successen heeft geleid, met een groei van het aantal klanten en hogere omzetten.

De aandeelhouder heeft een afweging gemaakt op basis van een zorgvuldig verkoopproces. Het overnamevoorstel van het management voldeed het beste aan de voorwaarden die aan de nieuwe eigenaar werden gesteld. De nieuwe eigenaar zal ook investeringen doen. Als onderdeel van de transactie levert de aandeelhouder een financiële bijdrage voor de verdere succesvolle realisatie van de volgende fase van ontwikkeling van de formules. De winkelformules hebben gezamenlijk 474 eigen winkels en 77 franchisewinkels in Nederland en 139 winkels in België/Luxemburg. Het holdingbedrijf en Marskramer maken ook deel uit van de voorgenomen transactie.

”De familie Blokker is positief over de verkoop van Blokker en Big Bazar aan Michiel Witteveen. Wij hebben vertrouwen in hem als nieuwe eigenaar. De afgelopen jaren hebben we hem leren kennen als een gepassioneerde en gedreven ondernemer, die inmiddels heel veel kennis heeft opgedaan van de organisatie. Het is goed dat er aan de onzekere periode voor de medewerkers van Blokker en Big Bazar met deze transactie een einde komt. De organisatie kan zich nu weer volledig richten op de toekomst. Wij wensen Michiel Witteveen en zijn team daar heel veel succes mee. Vanzelfsprekend zullen wij dat proces ook in de toekomst met heel veel belangstelling volgen, want het bedrijf blijft natuurlijk voor altijd in ons hart.”

Michiel Witteveen: “Deze overname is een nadrukkelijke keuze voor de lange termijn. De kans om dit iconische bedrijf samen met alle medewerkers een nieuwe toekomst te geven, grijp ik met beide handen aan. Ik kijk ernaar uit om samen met het management te werken aan de toekomst.”

De ondernemingsraden is om advies gevraagd over de voorgenomen overname. Financiële details over de transactie worden niet bekendgemaakt.

Bij het verkooptraject waren ABN AMRO als financieel adviseur en NautaDutilh, De Brauw Blackstone Westbroek en Biesheuvel Jansen als juridisch adviseurs betrokken.