Laren,
17
april
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Omzet gelijk en forse groei in online

  • Concernomzet met € 2,7 miljard gelijk gebleven
  • Omzet Huishoud groeit 3% in belangrijkste markt Nederland
  • Forse groei webshop-omzet tot € 52 miljoen; blokker.nl meer dan verdubbeld
  • 88 winkels geopend; totaal filialenbestand naar 2.907
  • Bedrijfsresultaat € 167 miljoen; nettowinst € 128 miljoen

Het detailhandelsconcern Blokker Holding B.V. met 14 winkelformules actief in 11 landen in de sectoren Huishoud, Speelgoed en Wonen & Tuin, heeft in het afgesloten boekjaar 2011/12 (eindigend op 28 januari 2012) een nagenoeg gelijke omzet gerealiseerd van € 2.730 miljoen (vorig boekjaar € 2.770 miljoen). Het bedrijfsresultaat (EBIT) bedroeg € 167 miljoen (vorig boekjaar € 211 miljoen). De netto concernwinst kwam uit op € 128,1 miljoen (vorig jaar € 158,2 miljoen). De cashflow was € 210 miljoen (vorig boekjaar € 238 miljoen).

“ In 2011 zijn wij er in geslaagd de omzet vast te houden en hebben wij belangrijke vooruitgang geboekt in onze online activiteiten. Wij hebben vertrouwen in fysieke winkels (‘bricks’) en hebben opnieuw fors geïnvesteerd in winkelrenovaties en -openingen. In aanvulling daarop hebben de meeste van onze winkelketens nu een sterke online propositie (‘clicks’) naast de traditionele folders (‘flips’). Wij streven naar de ideale combinatie van ‘bricks, clicks en flips’.”
Roland Palmer, voorzitter Raad van Bestuur

In de sector Huishoud groeide de omzet in Nederland met 3%, in het bijzonder door de groei bij Xenos, Big Bazar en Cook&Co. Blokker kende een stabiele omzetontwikkeling en groeide in vrijwel alle kernhuishoudgroepen. De omzetindex van de webshop van Blokker was meer dan 200%. Het beeld van de huishoudformules in het buitenland was wisselend: Blokker vertoonde een goede ontwikkeling in België, terwijl Casa sterke tegenwind ondervond, in het bijzonder in Frankrijk en Zuid-Europa waar de economische omstandigheden erg moeilijk waren.

In de sector Speelgoed hadden Bart Smit en Intertoys te maken met moeilijke marktomstandigheden in Nederland. In het buitenland heeft Maxi Toys het duidelijk beter gedaan dan de speelgoedmarkt. Online werd in alle landen een aanzienlijke omzetgroei gerealiseerd.

In de sector Wonen & Tuin heeft Leen Bakker opnieuw goed gepresteerd in Nederland en België, terwijl Tuincentrum Overvecht een overgangsjaar doormaakte, waarin de basis is gelegd voor een nieuwe fase van groei van omzet en resultaat.

Vooruitzichten
Het lopende boekjaar 2012/13 (begonnen op 29 januari 2012) staat opnieuw in het teken van onvoorspelbare economische ontwikkelingen. Onzeker is wat de effecten hiervan zijn op het koopgedrag van de consument. Een voorspelling voor 2012 is op dit moment dan ook moeilijk te geven, maar de zeer gezonde en sterke financiële positie van ons familieconcern, met ruim 25.000 kundige en bijzonder betrokken medewerkers, vormt een zeer solide basis voor toekomstige groei van ons concern.

Boilerplate

Blokker is een huishoudwinkelketen met in Nederland circa 7.200 medewerkers, 500 eigen winkels, 100 franchisewinkels en de webshop blokker.nl. Blokker heeft een actueel aanbod van artikelen in de categorieën huishoud, koken en tafelen. Ook wordt een uitgebreid assortiment tuinartikelen, multimedia en speelgoed gevoerd. Blokker.nl biedt met ruim 10.000 artikelen een nog uitgebreider assortiment dan de Blokkerwinkels en heeft met de winkels zo’n 600 afhaalpunten. De winkelketen heeft de afgelopen tijd verschillende pilotwinkels geopend in onder meer Amsterdam, Eindhoven, Den Haag en Hoofddorp waar de winkelketen zijn visie op de toekomst presenteert. Blokker maakt deel uit van Blokker Holding B.V., een internationaal detail- en groothandelsconcern met 11 winkelformules en ruim 2.400 winkels in acht landen.